Yasemin Fatih Amato

TERLEME PROBLEMİ İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER NELERDİR?

aşırı terleme

Sağlıklı her birey terler. Sorun, sıcak havalarda terimizin bizi rahatsız etmesi ve üzerine çevremize yaydığı kokunun diğer insanları olumsuz etkilemesi. Aslında terlemenin en önemli sebeplerinden biri de beslenme düzenidir. Çok sıcak ve baharatlı gıdalar, alkol, kafein, soğan, sarımsak gibi maddeler terlemeyi tetikleyici unsurlar arasında yer alır. Özellikle çok terleyenler bu gıdalardan uzak durmalı ve yeşil yapraklı taze sebzelere ağırlık vermelidir.

Terlemeye karşı bitkisel çözüm bulmak mümkündür müdür?

Evet mümkün. Kimi bitkiler vücudun sıvı dengesini sağlayacağı gibi terlemeyi de azaltmaktadır. Magnezyum ve B vitamini terlemeyi azaltmak için almamız gereken maddelerdir. Zengin ve dengeli beslenerek günde 6-8 bardak su tüketmemiz gerekir.

Terlemeyi azaltacak basit çözümler nelerdir?

Sabahları içeceğiniz bir bardak domates suyu, antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle, terleme aktivitesinin gerektiği şekilde düzenlenmesini olanaklı hale getirecektir.

Her gün yiyeceğiniz bir avuç üzüm, vücudunuzu daha serin tutmanızı sağlayacaktır.

Demledikten sonra soğuttuğunuz çayın içerisinde ellerinizi ve ayaklarınızı bekletirseniz, terlemeyi önlemek adına bir adım atmış olacaksınız. Çay içeriğinde bulunan tennik asit sayesinde terlemeyi azalacaktır.

Banyo yaptıktan sonra, son durulama suyuna adaçayı eklerseniz terlemenizi azaltabilirsiniz.

Düzenli olarak, koltuk altlarının, elma sirkesi ile silinmesi gerekir. Koltuk altlarının şap veya limon suyu ile akşamları ovalanmalı ve sabah da durulanmalıdır.

Sabah ve akşamları birer bardak yeşil çay içmek terlemeyi azaltır.

Her birinden birer tutam olmak kaydı ile, okaliptus yaprağı, meşe ağacı kabuğu ve ceviz yaprağını iki litre suyun içerisinde kaynatın. Sonra bu suyu süzün, içerisine iki litre de soğuk su ilave ederek çok terlemiş olan bölgelerinizi bu su ile yıkayın.

Aşırı terleme bir hastalık mıdır?

Bu hastalığa tıpta “Hiperhidroz” denir. Anlamı aşırı terlemedir. Hastalığın nedeni bir tür ter bezinin aşırı çalışması veya sorunlu olan bölgede fazla miktarda bulunmasıdır. Şikayetlerin % 30-40 kadarı koltuk altı terlemesidir. El ve ayak terlemesi de oldukça yaygındır. Yüz terlemesine nadiren rastlanır. Bu sorun kadınlarda genellikle menapozla ilgilidir. Hiperhidroz diyabet (şeker) hastaları ile hiper tiroidi (guatr) hastalarında sıklıkla görülür. Ama çoğunlukla hiçbir hastalıkla ilişkisi kurulamaz ve sadece kalıtsal olduğu anlaşılır.

Terleme aşırıya kaçtığında çok ciddi bir sorundur. İnsanların öz güvenlerini kaybetmelerine, sosyal yaşamdan geri çekilmelerine yol açabilir. Fiziksel olarak da vücudun su ve tuz dengesini bozar . Öte yandan insanın hayatını kısıtlar. Ne giyindiğiniz bir işe yarar, ne tarandığınız! Hele resmi görüşmelerde insanı son derece güç durumda bırakır. Yüzünüz terliyorsa saçlarınız ıslanır, koltuk altınız terliyorsa giysilerinizde sürekli bir leke kalır, elleriniz terliyorsa onları nereye koyacağınızı bilemezsiniz! Ayaklar deseniz o da başka bir derttir. Ayakkabı giyilse koku yapar, terlikle ayaklar kayar, çorapları ıslanır, ayakkabı çıkarılsa koku yayılır.

Tıbbi tedavi yöntemleri nelerdir?

Bölgesel aşırı terlemenin en radikal tedavisi, sorunlu olan ter bezlerinin hassas bir operasyonla çıkarılmasıdır. Ancak oldukça zahmetlidir üstelik de iz kalır. Bu nedenle pek tercih edilmez.

Diğer bir tedavi yöntemi, özellikle el ve ayaklarda kullanılan İonferez ‘dir. Bu tedaviyi yürütmek için haftada en az iki kez doktora gitmeniz gerekir. Başlangıçta kararlı davransanız da bu tempoya uzun süre katlanmak kolay değildir. Başlayan hastalar genellikle yarım bırakırlar.

Botoks, aşırı terlemeye karşı günümüzde kullanılan en etkili ve sorunsuz tedavi yöntemidir. Ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici bir süre için bloke ederek, ter bezlerinin faaliyetini engeller.

Terlemede, kesin ve en doğru çözüm “botoks”dur

Botoks, aşırı terlemeye karşı çok etkili bir uygulamadır. Terleme deyip geçmeyin, aşırı terleme ciddi bir sorundur. İnsanların öz güvenlerini kaybetmelerine ve sosyal yaşamdan geri çekilmelerine neden olabilir. Düşünebiliyor musunuz; giyinmiş kuşanmışsınız, saçlarınıza şekil vermişsiniz, özenle makyajınızı da tamamlamışsınız ancak gittiğiniz yerde aniden yüzünüze, saç diplerinize ter basıyor! Çoğu zaman makyaj yapmak mümkün bile olmuyor. Yüzünüzü bir yandan silerken, diğer yandan nöbet halinde terleme devam ediyor! Veya bir görüşmeye gidiyorsunuz ve alnınızda boncuk boncuk ter birikiyor. İnsanların %2-%3’ü bu dertten yakınır. Bir hastam, alnından damlayan ter damlalarıyla, gözlerinin yandığını anlatmıştı. Birçok durumda insan gözlerinin yanmasına çoktan razı olur. Terlediğinizi görenler sıkıldığınızı, bir yerinizin ağrıdığını veya bir sorununuz olduğunu düşünür. Alnın veya tüm yüzün terlemesi bazı görüşmelerde dengeyi bozabilir. Kendinize güveniniz tam olmasına rağmen, alnınızda biriken ter damlacıkları sizi zorlayabilir, yanlış anlaşılmanıza neden olabilir.

Bazı insanlarda görülen bu aşırı terlemenin nedeni, sinirlerin ter bezlerine normalin üzerinde uyarı göndermesidir. Bu durum diyabet (şeker) hastaları ile hiper tiroidi (guatr) hastalarında çok sık görülür, kimisinde hiçbir hastalıkla ilişkisi bulunamaz. Menopoz dönemindeki kadınlarda tipiktir, genellikle ateş basması ile birlikte seyreder. Bu sorunlar hastalığın tedavisine rağmen çözülemiyorsa botoks uygulanabilir. Botoks ter bezlerinde salgılamaya neden olan asetikolin’i bloke ederek terlemeyi azaltır. Bu etkisi nedeniyle; avuç içlerinde, koltuk altlarında, topuklarda ve alında, aşırı terleme sorununun tedavisi için güvenle kullanılır.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.