Yasemin Fatih Amato

Oje hakkında neleri biliyoruz?


Tırnakların güzel, çekici, anlamlı ve bakımlı görünmesi için tırnak cilası ve ojeler kullanılır. Bunlar tamamen görüntüyle ilgili kozmetiklerdir. Ancak tırnakta renk değişimi veya zayıflık olduğunda bu tür ürünleri kullanmak elzem bir duruma gelebilir.

Peki ojelerin içinde hangi maddeler bulunur?

– Birinci film tabakası (nitroselüloz, metakrilat polimerleri, vinil polimerleri)

– İkinci film tabakası (formaldehit, p-toluen sülfonamit)

– Plastikleştiriciler (dibutil pithalat, diositl pithlat, trikresil fosfat)

– Çözücüler (asetat, ketones, toluen)

– Renk vericiler (organik D&C pigmentleri, inorganik pigmentler)

– Özel dolgu maddeleri (guanin, titan dioksit kaplı mika parçaları)

Birinci film tabakasının görevi, tırnağa dayanıklılık ve sertlik kazandırmaktır. İkinci film tabakası ise ojeye yapışkanlık ve parlaklık katar. Plastikleştirici maddelerse tırnağa esneklik verir. Tüm bunlar çözücü maddelerin içinde eriyip karışırlar.
Pigmentler ve dolgu maddeleri, pürüzsüz bir doku elde etmek için kullanılır.
Profesyonel tırnak bakımında oje üç kat sürülür; ilk kat bir zemin hazırlar. İkinci kat tırnağa iyice yapışarak arkadan sürülecek ojeyi tutar. En üste sürülen son kat ise tırnağa pürüzsüz, parlak ve istenen renkte bir görünüm verir.
Oje sürmeden önce tırnaklarınıza krem bulaşmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer bu ayrıntıyı kaçırırsanız, kremlenmiş tırnak üzerine sürülen oje homojen dağılmayacak ve iyi kurumayacağı için çabuk bozulacaktır.

Oje öncesi tırnak sertleştirici kullanmak ne kadar doğrudur?

Birçok insan, tırnak yapısının zayıflamasından ve çabuk kırılmasından şikâyet eder. Bu durumda tırnak sertleştirici ürünler tavsiye edilir. Bunlar tırnakları kuvvetlendirir ve kırılmadan uzamasına yardımcı olur. Ojeden önce sürülen sertleştirici ürünler, ojenin tırnaklar üzerinde daha güzel görünmesini sağlar. Bazı özel ojeler, içerdikleri naylon lifleriyle, tırnakların yapısını sertleştirirler. Tırnak sertleştiren ürünler, naylon, asetat, toluene, nitroselüloz, akrilik ve poliyamit içerir. Dermatoloji literatüründe bu ürünlerin alerjik tepkiye yol açtığı bilinmektedir. Ve dermatolojik problemlerin yaşanması sık görülen bir durumdur.

Ojede nelere dikkat etmelisiniz?

– Oje kullanmayı seviyorsanız, kaliteli olanlarını seçin. Kaliteli bir oje tırnak yapısına zarar vermez.

– Oje tırnakta ne kadar çabuk kurursa, o kadar iyidir.

– Eskimiş ve kurumuş ojeler tırnak yapısına zarar verir.

– Son yıllarda çok sevilen koyu renkli ojeleri kullanıyorsanız, tırnağınıza bir kat renksiz tırnak cilası sürüp, renkli ojeyi onun üstüne tatbik edin. Bu şekilde, ojenizi sildiğinizde tırnağınızın üzerinde renk lekesi kalmasını önlemiş olursunuz.

– Koyu renkli ojeler bir süre sonra tırnakları sarartır. Bu durumda oje sürmeye ara vererek tırnaklarınızı dinlendirin veya bir süre için daha açık renkli olanlarını kullanın.

– Ojelerinizi çıkarmak için tahrişe yol açmayan ürünleri tercih edin.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.