Yasemin Fatih Amato

1.000.000 SAÇ TELİNİZDEN KAÇI DÖKÜLÜYOR?

saç teli

Saç fırçamızda, lavaboda, yastığımızda, bluzlarımızın omuzlarında veya küvette dökülen saçlarımızı gördüğümüz zaman, içimiz sızlar. Saçlarımız, hepimiz için çok değerlidir. Tipimiz, yüz ifademiz, büyük ölçüde saçlarımız sayesinde belirlenir. Uzatsak da, kısacık da kestirsek, toplasak da, açsak da, saçlarını önemsemeyen bir kadın olabileceğini düşünemiyorum. Saç dökülmesi, bir ölçüye kadar normal kabul edilir. Dikkat ederseniz, saçların her zaman biraz döküldüğünü farkedersiniz. Yeni, canlı saçların çıkması için ölü saç tellerinin dökülmesi gerekir. Her gün 50 -100 tane kadar saç teli dökülebilir. Ancak saçlar tutam tutam ellerinizde kalmaya başlarsa, doğrudan doğruya, doktora başvurmanız gerekir.

1.000.000 saç teli

Başımızda ortalama 1.000.000 saç teli bulunur. Sarışınların saçları biraz daha daha fazla, kızıl saçlar ise daha seyrektir. Öte yandan, saçların yaşamı tekdüze değildir; uzayıp güçlendiği sonra dinlendiği periyodik süreçler vardır. Saçların %90’ı 2 – 5 yıl süreyle devamlı uzar. Sonra birkaç gün ara devrede kalır ve bunu takip eden dönemde 2-4 ay kadar dinlenir. Bu süre içinde, saçın cansızlaştığını ve uzamadığını farkederiz. Keyfimiz kaçar, moralimiz bozulur, losyonlara, doğal yağlara başvururuz. Halbuki hiçbir şey yapmasanız bile, bu süre dolduğunda, saç yeniden aktif döneme geçer ve yeni saç telleri fışkırmaya başlar. Bu arada eski saçlar da dökülür.

Sonbaharda saçlarınızı dökülmeye başlar

Saçlar ayda ortalama 1 santim kadar uzar. Yaz ve ilkbahar mevsiminde daha hızlı uzamaya başlar. Sonbaharda ise biraz güç kaybeder ve hafifçe dökülür. Bu durumda paniğe kapılmaya gerek yoktur. Bazen hormonal değişiklikler, hamilelik, yüksek ateş, dengesiz ve yetersiz beslenme, radyasyon , kemoterapi veya belirli ilaçların alınması, saçların anormal dökülmesine neden olur. Kadınlarda aşırı saç dökülmesi genellikle hormonal nedenlere bağlıdır. Örneğin menapoz saç kalitesinde bir dönüm noktası olabilir. Tedavi edilmezse, saçlar giderek gücünü kaybeder. Bazen doğumlardan sonra saç dökülmesi görülür. Neyse ki geçicidir, doğumdan 4-8 ay sonra herşey yeniden eskisi gibi olur. Öte yandan beslenme sorunları saçlarda da kendini belli eder. Demir, çinko, bakır, folik asit, B12 ve C vitamini eksiklikleri saç dökülmesine yol açabilir. Özellikle kansızlık (anemi) saçları çok etkiler. Diyet yapanların dengeli beslenmeye özen göstermesi çok önemlidir.

Stres ve saç dökülmesi

Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biri de strestir. Özellikle şok karşısında saçlar dökülmeye başlayabilir. Kimi zaman kadınlarda da erkeksi saç dökülmesi görülür. Yani alın ve şakaklar açılmaya başlar. Bu durumda yapılacak ilk iş, oyalanmadan bir doktora başvurmak ve hormon testleri yaptırmaktır.

Hastalıklar saç dökülmesine sebep olur

Tiroid bozuklukları (guatr) genellikle saçları da etkiler. Saçlar kurur, gevrekleşir ve kırılgan bir hale gelir. Yüksek ateşle seyreden hastalıklar, bazı ameliyatlar (özellikle histerektomi), kazalar ve bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Gördüğünüz gibi, saç dökülmesi fazlalaştığı zaman, başvuru adresiniz bir doktor olmalıdır. Bu konu ilk aşamada dermatologları ilgilendirir. Cilt doktorunuz sizi muayene ettikten sonra diğer tetkikler için yönlendirebilir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.