Yasemin Fatih Amato

TOPUK ÇATLAMASI NEDİR?

TOPUK ÇATLAMASI NEDİR?

Topuk çatlaklarının en önemli nedeni, derinin kuru kalarak neminin gitmesidir. Her mevsim böyle sorunlar ile karşılaşabilirsiniz ama özellikle yaz aylarında daha sık görünmektedir. Büyük çoğunlukla açık ve ortopedik sorunlu ayakkabılar tercih edildiğinden kaynaklıdır. Ayrıca biz kadınların topluklu ayakkabıları sıkça tercih etmesi bu ihtimali de artırmaktadır. Bunların dışında bazı dermatolojik hastalıklarda çatlakların oluşmasını sağlar.

Mantar enfeksiyonu, egzama ya da sedef gibi rahatsızlıkları olanlarda topuk çatlamaları sıkça görülmektedir. Dermatolojik hastalıkların dışında bazı metabolizmatik sorunlarda da bu çatlakları görmekteyiz. Diyabet ve troid hastalıkları gibi…

Çatlakların oluşma nedenlerini,

Topuklu ayakkabıların tercih edilmesi

Uzun süre bu sert topuklu ayakkabılar üzerinde zaman geçirilmesi

Uzun süre ayakta durulması, böyle bir çalışma hayatına sahip olmak,

Kilolu olmak ve kadınlarda menopoz sonrası değişimler,

Dermatolojik ve metabolizmatik rahatsızlıklar sayılabilir.

TOPUK ÇATLAKLARININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavideki en önemli kısım, oluşan topuk çatlağının sebebini bulmakta yatıyor. Eğer sebep derideki kuruluksa bunu ortadan kaldırmak, çözüm olacaktır. Yazın sürekli açık ayakkabılar giymek yerine bazı günlerde kapalı olanı tercih etmek iyi bir çözümdür. Yine ayaklarınıza giydiğiniz çorabın pamuklu olması ayağınızın ideal nemliliğini korumasını kolaylaştırır. Evinizde sıkça kullandığınız vazelin, zeytinyağı ile ayaklarınız nemlendirilerek, derinin kuruması engellenebilir.

Bir şekilde koruyucu ya da tedavi edici çözümler uygulanmazsa hastalara bu çatlaklar, ağrı ve enfeksiyon olarak geri dönebilir. Tedavide çatlağın derecesi doktorlar için önemlidir. Yüzeysel çatlaklarda doğal nemlendiriciler çözüm olurken, derin olanlarında bu uygulama çözüm olmayacaktır. Derin çatlaklarda kanamalar mevcutsa hastaya antiseptik krem ve losyonlar önerilecektir. Tedavinin ilerleyen dönemlerinde nemlendirmeyi rahat sağlamak için yatmadan önce sürülen kremler ile ayaklar streç ya da poşet içerisine sarılabilir.

NEMLENDİRME ÖNCESİ NE YAPMAK GEREKİR?

Ilık veya biraz sıcak su içerisinde ayaklarınızı 10-15 dakika bekletebilirsiniz.

Sonrasında sünger ya da ponza taşı ile keratozik denilen o sert deri giderilebilir.

Ardından zeytinyağı gibi doğal maddeler ile rahatlıkla nemlendirme yapabilirsiniz.

Burada anlattığım çözüm unutulmamalıdır ki, yüzeysel çatlaklarda çözüm olacaktır.

Yüzeysel çatlaklarda epitelizan kremler kolay çözüm sağlayabiliyor.

Bu kremler, hem oluşmaya başlayan ağrının giderilmesinde hem de çatlaklara bulaşacak mantar türevi rahatsızlıkların önlenmesinde koruyucu etmen olabiliyor. Yalnız bu işlem öncesi oluşmuş keratoz giderilmelidir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.