Yasemin Fatih Amato

9 adımda sorunsuz adet geçirin!

Adet öncesinde insana bir doyumsuzluk ve gerginlik hali çöker. Aşırı iştah, özellikle tatlı yiyeceklere düşkünlük baş gösterir. Özellikle çikolata inanılmaz çekici bir hale gelir.

Adet ile vücudumuzda neler değişir?

Vücutta şişkinlikler, gaz, su toplaması, şekil değişiklikleri, bazen her ay tekrarlanan kilo artışı, insanın sinirlerini daha da bozar.
Cildin yağlanması, siyah noktalar, akneler artar.
Vücut kokusu değişir.
Halsizlik, isteksizlik, konsantrasyon bozukluğu da bütün bunlara eklenir. Bazı gençler onları yaşamdan bezdirecek kadar şiddetli adet sancıları yaşarlar. Bu dönemde kişiliği değişen kadınlar vardır. O kadar ki, onların adet dönemi tüm ev halkının sorunu haline gelir!

Adet döneminden bir hafta önce alacağınız tedbirler ile bu süreci daha rahat geçirmek mümkün.

1 – Hiçbir şekilde öğün atlamayın. Hatta öğün sayısını 3’den 6’ya çıkarın. Böylece kan şekerinin düşmesini önlemiş olursunuz. Sık yemek yerseniz, tatlılar, pastalar, çikolatalar, tuzlu krakerler o kadar kışkırtıcı hale gelmezler.

2 – Adet döneminden bir hafta önce tuzu kesmek sıkıntıların çoğunu önler. Bu nedenle cips, tuzlu kraker, turşu, tuzlu peynirler vb. her türlü tuzlu yiyecekten uzak durun. Bu dönemde hormonal nedenlerle vücut daha fazla tuz tutar.

3 – Daha fazla su için. Ne kadar çok su içerseniz, vücudunuzdaki ödemler o kadar kolay dışarı atılır. Günde 2 litre kadar su içiyorsanız, bunu 2,5 litreye çıkarın.

4 – Gazlı-şekerli içecekler, kahve ve alkol almamaya çalışın. Bunlar vücuttaki tuzu, su toplanmasını ve gerginliği arttırırlar.

5 – Kepekli pirinç, kepekli makarna, kuru fasulye, barbunya, mercimek, kepekli ekmek gibi yararlı karbonhidratlara ağırlık verirseniz, açlığınızı giderebilirsiniz. Liften yana zengin yiyeceklerle beslenen kadınlar, adet dönemini daha rahat geçirirler.

6 – Turp, maydanoz, kereviz, çilek ve kabuklu pirinç, vücutta biriken fazla suyun atılmasına yardımcı olurlar.

7 – Balık, tavuk, hindi eti gibi besinler sizi tok ve ruhen de doyumlu tutmaya yardımcı olur. Proteinler vücutta tuz tutulmasını ve ödem oluşmasını önlerler ve yağların yakılmasına yardımcı olurlar. Böylece enerjiniz de artar.

8 – Yeşil çay gazlardan ve stresten kurtulmanıza yardımcı olur.

9 – Uzun yürüyüşlere çıkın veya egzersiz yapın. Egzersiz vücudunuzdaki tüm stresi, su birikimini yok eder. Halsizliği gidermek için de bire birdir!

Adet öncesinde aniden iştahınız artınca tabii ki biraz kilo almanız normaldir. Buzdolabındaki her şeyin tadına bakmaya kalkarsanız, vücudunuzun gaz yapmasında şaşıracak bir şey yok! Siz sporu ihmal etmeden, yukarıdaki önerilerimi deneyin…

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.