Yasemin Fatih Amato

Peeling için sonbaharı bekleyin

Peeling3

Kozmetik terimler pek Türkçe kullanılmıyor. Genellikle Fransızca, İtalyanca yada İngilizce söylenişi de farklı değil. Örneğin bugün bahsetmek istediğim “Peeling” pek çok ülkede aynı adla biliniyor. Esasında peeling, cildi soymak anlamına gelir. Bu kadar teknik bir hale gelmeden önce de hepimiz peeling yapardık. Örneğin keselenmek, ponza taşı ile topuklarımızı ovmak, bazı kadınların kılları olmasa da yüzlerine ağda yapması, peeling’den başka bir şey değildir. Çünkü amacı ölü deriyi atmaktır.

Bu gereksinim günümüzde gayet ince bir işlem haline geldi ve cilt bakımının en temel uygulamalarından birisi oldu. Kırışıklar, akneler, iz ve leke tedavilerinin tümünde, çeşitli peeling yöntemleri kullanılıyor. Bu tedavinin esası, cilt yüzeyini uyarmak ve ölçülü bir şekilde soyulmasını sağlamaktır.

Peeling cildi nasıl yeniler?

 Cilt ölü hücrelerini atarak yenilenmeye başlar,
 Tıkanan gözenekler açılır, deri nefes alır,
 Siyah noktaların ve aknelerin oluşması engellenir,
 Deri altındaki kan dolaşımı hızlanır,
 Cildin nem oranı yükselir,
 Kollajen tabakası kalınlaşır, cilt dolgunlaşır,
 İnce kırışıklıklar kaybolur,
 Cilt esneklik kazanır, yumuşar, pürüzleri azalır,
 Zamanla kabalaşan deriler incelir,
 Sivilce izleri hafifler,
 Cilt rengi düzelir,
 Güneş lekeleri ve diğer renk düzensizlikleri hafifler,
 Cildin direnci artar,
 Cilt yaşlanması gecikir.
 Bazı araştırmalara göre peelingler, kanserojen hücrelerin ve virüslerle oluşan bazı siğil türlerinin yok edilmesine yardımcı olur.

Herkesin ihtiyacı farklıdır:
Peeling farklı sorunlara yönelik olarak, değişik yöntemlerle yapılabilir. Derin, orta ve yüzeysel soyma gibi. Bunlar doğal veya kimyasal maddelerle olabileceği gibi dermabrazyon ve mikrodermabrazyon gibi mekanik uygulamalar veya Lazer ile yapılabilir. Her birinin yeri ayrıdır ve değişik ihtiyaçlara cevap verirler. Bir bakıma, hepsi aynı işi yapar; üst deriyi uyarır, soyar ve altından taze bir derinin çıkmasını sağlar. Ama farklı sürelerde ve tabii oldukça farklı derinliklerde..

Derin peeling’ler esmerlere uygun değildir:
Fenol ve Lazer gibi derin peelingler büyük değişimler yaratırlar. Anestezi altında uygulanırlar. Ancak bu işlemler insanın bir süre sosyal yaşamından özveride bulunmasını ve altı ay süreyle de güneşten korunmasını gerektirir. Ayrıca esmer ciltlerde leke kalma olasılığı vardır. Açık renkli ciltler derin peelinglere daha iyi cevap verirler.

Öğle tatili peelingleri:
Dönem dönem bir güzellik merkezine gidip genel cilt bakımı yaptırıyorsanız, muhtemelen size meyve asitleriyle hafif ve yüzeysel peeling uygulanıyordur. Bunlara öğle tatili peelingleri denmesinin nedeni, çok pratik olmalarıdır. İşlemden sonra pekala işinize dönebilirsiniz. Deriniz hafifçe soyulsa da bu gözle görünen bir düzeyde değildir. Meyve asitleri denilen bu peeling ürünleri; elmadan, olgunlaşmamış üzümlerden, şaraptan, narenciyelerden, ananastan, domates suyundan, ekşi sütten, zencefil, şarap, şeker kamışı suyu gibi değişik gıda maddelerinden, aspirin’in ana maddesi olan salisilatlardan vs. elde edilir. Tümü de ışığa bağlı yaşlanma belirtilerinde, lekelerde, ince kırışıklıklar ve akne tedavilerinde son derece yararlı olurlar.

2-3 aylık bir tedavi:
Yüzeysel peeling seansları, ortalama 7 gün ara ile yapılır. Genellikle yılda 6-10 seans hafif peeling, cildin düzene girmesi için yeterlidir. Tedavi başladıktan kısa bir süre sonra ciltte bir canlanma ve ince çizgilerde hafifleme başlar. Bunlar antioksidan özellikler taşıdıkları için yaşlanmayı geciktirirler.

Bilinmesi gereken konular:
 Hafif ve orta dereceli peelingler yapılmadan önce; hastanın hafif soyulma, kepeklenme, cildin kızarması veya kabuklanması ihtimaline karşı bilgilendirilmesi gerekir.
 Peeling yapılan her cilt hassaslaşır. Bu nedenle bazı ilaçlardan ve kimi kozmetiklerden sakınılması önemlidir.
 Peeling öncesinde ve sonrasında güneş ve solaryum kesinlikle yasaktır. Özellikle leke tedavilerinden sonra, yaşam boyunca, güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
 Hafif peeling’lerde 2 hafta, orta dereceli peeling’lerde 1 ay, Lazer-Fenol gibi derin peeling’lerde 6 ay güneşten korunmak gerekir.
 Bazı cilt hastalıklarında veya uçuk sırasında peeling yapılması sakıncalıdır.
 Peeling öncesinde cildinizde sıyrık, yanık gibi herhangi bir tahriş olmamalıdır.
 Epilasyon yaptırmış veya yeni tıraş olmuş hastalar, peeling ajanlarına umulmadık tepkiler gösterebilirler. Bu nedenle erkekler peeling uygulamasından bir gün önce tıraş olmayı bırakmalıdır.
 Tretinoin kullanan hastaların cildi peelinge reaksiyon gösterebilir.
 Peeling öncesinde makyaj artıklarının çok iyi temizlenmesi gerekir.

Peeling mevsimi geride kaldı :
Baharla birlikte güzelleşmek için herkes harekete geçti. Rejim yapıyoruz, güzellik merkezlerine koşup dertlerimize çare arıyoruz. Bana gelen birçok insan da cilt bakımı ve peeling talep ediyorlar. Ancak peeling sezonu geçti. Peeling yapabileceğimiz dönem, 15 Ekim ile Mart ayları arasında. Çünkü güneş artık çok etkili ve hepimiz açık havada olmak için can atıyoruz! Bence planlarınızı şimdiden yapın ve gelecek sonbaharın fırsatlarını kaçırmayın!

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.